Forskningsjakt på lodjur i Njaarke sameby

Njaarke sameby i Åre kommun får tillstånd att skjuta sex lodjur i en särskild forskningsjakt som får pågå från 19/11 och fram till sista mars nästa år.

Orsaken är att det finns många lodjur i området där samebyn har sina renar - och antalet renkalvar har minskat de senaste fem åren.

Jakten ses som ett forskningsprojekt - som kan få betydelse även för andra samebyar.
 - Det är ett kontrollerat försök att se hur avkastningen på renhjorden förändras med jakt, säger Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Det är viltskadecenter som fått tillstånd till jakten av Naturvårdsverket.

Från samebyns sida vill man avvakta med att kommentera jakten. Samebyns ordförande, Per Nilsson säger till sameradion att just nu är samebyn upptagen med rensamling, och har därför inte hunnit se över beslutet om forskningsjakten. Men han ser svårigheter med att samebyn ska hinna med jakten.
 - Vi är så få aktiva renskötare, och har fullt upp med det dagliga renskötselarbetet. Myndigheterna har sett till att lodjursantalet ökat så kraftigt, därför borde det vara deras ansvar att decimera också antalet lodjur, säger Per Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio