Husfabrik läggs ner i Hallstahammar

Omkring 130 anställda i Hallstahammar förlorar jobbet när NCC lägger ner sin husfabrik i Hallstahammar. Det handlar om projektet NCC komplett, där man tillverkar flerbostadshus på ett nytt sätt med inspiration hämtad från traditionell tillverkningsindustri.

Enligt NCC:s presschef Ulf Thorné är bakgrunden till att man lägger ner projektet att man inte kunde minska byggkostnaderna alls så mycket som man trodde genom den nya tillverkningsprocessen. Sammanlagt arbetar omkring 200 anställda i projektet i Hallstahammar och Solna.
Ulf Thorné hoppas att många av de som slutar kommer att kunna få nya jobb inom koncernen.
NCC har lagt ner en miljard på projektet som nu läggs ner.

Sanna Samuelsson, Yvonne Schiller och Johanna Österlund arbetar på fabriken och de vittnar om att beskedet kom som en överraskning klockan åtta i morse:

- Det var ett chockbesked för oss, det var inte vad vi förväntade oss.

De berättar också att stämningen på fabriken är chockartad.

Och nu kommenterar Byggnads ordförande Hans Tilly NCC:s nedläggning av försöksprojektet att bygga bostäder i fabrik.

- Under flera år har man diskuterat att industrialisera bostadsbyggandet. Det kan under vissa förutsättningar vara bra för att höja kvalitén, men nedläggningen av NCC:s försöks-verksamhet i Hallstahammar och Solna visar att det inte är helt enkelt att bygga flerbostadshus i en fabrik, säger Byggnads ordförande Hans Tilly.

- Det är nog bäst att vi fortsätter bygga bostäderna på plats med riktiga byggnadsarbetare, säger Hans Tilly.