Saudiarabien försvarar piskning av våldtagen kvinna

I Saudiarabien har myndigheterna gått ut i försvar för ett domslut som dömt ett våldtäktsoffer till piskrapp och fängelse. I ett uttalande skriver det saudiska justitiedepartementet att domen är befogad eftersom kvinnan befann sig i en bil i sällskap med en man hon inte var släkt med.

Den nu 19-åriga kvinnan tänker överklaga domen, trots att saudiska myndigheter har varnat att domen kan bli ännu hårdare i en högre instans.

Hon har dömts till 200 piskrapp och sex månaders fängelse, och domstolen motiverar det stränga straffet bland annat med att kvinnan och hennes advokat har försökt få uppmärksamhet kring fallet i medierna. Kvinnans advokat, en känd människorättsaktivist, har blivit av med sin advokatlicens till följd av fallet.

”Befann sig i bil med fel man”
Våldtäkten skedde för drygt ett år sedan, när kvinnan var 18 år. Hon och en manlig bekant färdades i en bil när de överfölls av en grupp män. Både mannen och kvinnan våldtogs av de sex männen.

Männen har dömts till mellan två och nio års fängelse för våldtäkt. Våldtäkt är belagt med dödsstraff i Saudiarabien, men i det här fallet anser rätten att det saknas vittnen. Enligt kvinnans advokat resonerar rätten som så att om inte kvinnan hade befunnit sig i bilen med mannen, som hon inte var släkt med, så hade våldtäkterna aldrig ägt rum.

USA-demokrater kritiserar Bush
Fallet har fått stor internationell uppmärksamhet, bland annat i den amerikanska presidentvalskampanjen. Demokratiska presidentkandidater protesterar mot att president Bush inte fördömer det saudiska rättsväsendets agerande och att han inte begär att hans nära allierade, Saudiarabiens kung Abdullah, ingriper för att ändra domen.

En talesman för det amerikanska utrikesdepartementet beskriver fallet som en intern saudisk angelägenhet, men kritiker menar att USA inte vill slå ner på en arabisk bundsförvant inför det viktiga toppmötet mellan israeler och palestinier i Annapolis i nästa vecka.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se