Femklöverns privatisering skjuts upp

Det blev inget beslut i Helsingborgs kommunfullmäktige på onsdagen om det kommunala servicebolaget Entek. Den styrande femklövern vill privatisera och dela upp Entek i fyra olika delar. Men oppositionen krävde att ärendet utreds mer.

Förslaget att stycka upp Entek har mött starkt motstånd bland Enteks anställda, som igår demonstrerade utanför kommunfullmäktige.

– Vi är så sammansvetsade att vi kan fixa allt. Det är det som skulle brytas upp, säger Henrik Patulski som jobbar på Entek.

Det blåste snålkallt på Rådhusets trappa där ett 50-tal av Enteks anställda hade samlats för att demonstrera. Motivet från den styrande femklövern i Helsingborg till att stycka upp Entek är bland annat att ett bolag som kan ge den totalservice som Entek kan ge idag, är ett hot mot små och medelstora företag som skulle kunna vara, med och konkurrera om att få göra vissa av Enteks tjänster.

Men Enteks entreprenaddirektör Thomas Melking, vill hellre ta över verksamheten i privat regi och behålla Entek som en helhet.  En idé som hade stöd av demonstranterna utanför rådhuset igår. Ann-Christin Bengtsson lagar mat till skolor, tror att de kan ge bättre och billigare service som ett enda företag.

– De som är sjukskrivna och har förslitningsskador är nu oroliga för sina arbeten, säger Ann-Christin Bengtsson.