Kritik mot Treschow om brist på information

Det fortsätter att blåsa hårt kring telekombolaget Ericsson, bland annat kommer ny kritik mot hur Ericssonledningen skött informationen till aktiemarknaden.

Aktiespararas bolagsbevakare Gunnar Ek efterlyser ett tydligare ledarskap av styrelseordförande Michael Treschow.

– När det är sådan oro som det är i dag kring Ericsson som trots allt tjänar väldigt mycket pengar, måste styrelsens ordförande Michael Treschow gå ut och komma med lugnande och informativa ord, så att marknaden får känna den stabilitet som trots allt finns i företaget.

Hur har styrelseordföranden skött det, tycker du?

– Vi har inte sett till honom hittills över huvud taget.

Ekot har försökt att få kontakt med Michael Treschow, men utan framgång. I går, onsdag, kom han med ett skriftligt uttalande efter ryktet om att Ericssons vd Carl-Henric Svanberg satt löst till. Treschow skrev att ryktet om ett byte på vd-stolen saknade grund.

Men Gunnar Ek vill se ett betydligt mer aktiv styrelseordförande för telekomjätten. Michael Treschow är förutom styrelseordförande i Ericsson, styrelseledamot i ABB och styrelseordförande för dagligvarujätten Unilever. Det blir helt enkelt för lite tid till Ericsson, anser Gunnar Ek.

– Jag tror inte att om man är så engagerad som han är, att man kan avsätta all den tid som fordras för att sköta ett sådant här tungt uppdrag som styrelseordförandeskapet i Ericsson innebär.

Kritik mot Ericssons informationsgivning kommer från flera håll just nu. Enligt Financial Times har bolaget fått ytterligare tre stämningar på halsen i USA, som handlar om personer som anser att Ericssonledningen fört ägarna bakom ljuset genom att vänta för länge med att vinstvarna i oktober.

Också informationen i förrgår på en kapitalmarknadsdag i New York ska granskas. Det är Stockholmsbörsen som ska undersöka om Ericsson lämnade kurspåverkande information. Det var efter det här som aktiekursen dök med elva procent.

Gunnar Ek på Aktiespararna tycker att det är olyckligt om Ericsson nu stämplas som ett krisbolag. Mest handlar det om bilden i medierna, säger han.

– Ericsson har blivit en massmedial slagpåse. Det finns många andra bolag som också har sänkt sina vinster kraftigt som inte ägnas någon som helst uppmärksamhet. Trots allt kommer Ericsson i år att redovisa vinster på 25 miljarder kronor, det är uppenbarligen inget krisbolag, säger Gunnar Ek, Aktiespararna.

Sören Granath
soren.granath@sr.se