Ikeakunder kan drabbas av bedrägeri

Ett okänt antal kunder på IKEA riskerar att drabbas av bedrägeri. Det handlar om kkunder som har kreditkortet Ikea Handla.

Under en tid har kunder med Ikeas kreditkort Ikea Handla fått kreditkortsnummer och personnummer utskrivet på sina kvitton när de handlat på Ikea. Information som gör kunderna till lätta offer för bedrägeri eftersom den kan missbrukas om den kommer i orätta händer.

- Vi ser allvarligt på det här. Vi vill inte att våra företagare ska bidra till de bedrägerier som vi senare blir utsatta för, säger Dick Malmlund, Säkerhetsansvarig på branschorganisationen Svensk Handel.

Ikea vet inte hur många kunder som har fått ut kvitton med informationen, eller under hur lång tid, men det har varit en rutin i kassan.

- Vi tar legitimation för att kontrollera vem den som kommer med Ikea Handla kreditkort är, det är den informationen, men sen är det olyckligt att personnumret hamnat på kvittot, säger Ikeas pressansvarig i Sverige Eva Stål. Sedan i tisdags har Ikea nu ändrat på rutinen och personnumret ska inte länge finnas på kvittot, enligt Eva Stål.