NCC beklagar nedläggningen i Hallstahammar

Nedläggningen av NCC:s fabrik i Hallstahammar kommenterades idag från NCC:s sida på en presskonferens. Fredrik Anheim, vd för NCC Komponent AB som driver fabriken i Hallstahammar beklagade nedläggningen.

-Vi har analyserat verksamheten under hela hösten. Vi hoppades och trodde att det skulle räcka med att minska volymen i verksamheten. Men våra kostnadsnivåer som vill ligger på nu och framförallt vår bedömning av de kostnadsnivåer som vi tror att vi kan komma ner i, långsiktigt, inte kommer att  bli så låga så att vi kommer att kunna driva den här verksamheten med lönsamhet.

Vad händer med de som förlorar jobbet?

-Det är 200 personer som är varslade och ungefär hälften av de tror vi att vi kommer att kunna erbjuda nya tjänster inom NCC. Tyvärr är det så att när det gäller industrinarbetarna i Hallstahammar så är det ju där vi ser det största problemet med att hitta andra tjänster inom NCC eftersom det här är en udda verksamhet inom NCC. Vi kommer naturligtvis göra att vi kan. Samarbeta med arbetsförmedlingar och lokala företag och försöka kontakta bemanningsföretag och göra allt vi kan för att de här personerna ska hitta ett nytt jobb, säger Fredrik Anheim.

NCC hade höga ambitioner på projektet till en början. Vid invigningen under våren 2006 talades det om ett tekniksprång som skulle blli vägledande för hela branschen.   

-Vi var tekniskt ledande vid det tillfället. Det var vår målsättning och  det måste vara vår målsättning för ett stort och djärvt utvecklingsprojekt, säger Tomas Carlsson, vd för NCC construction Sverige.

Hur kunde ni räkna så fel?

-Det ligger i sakens natur att det är ett utvecklingsprojekt. Då finns det massor med saker som man inte känner till. Hade vi vetat att det blivit så dyrt hade vi naturligtvis inte gjort den här satsningen, säger Tomas Carlsson.