Efter rånvågen i Linköping - nu intensifieras polisens arbete

- Vi ser med stort allvar på det här och arbetar verkligen hårt för att gripa de här människorna, det säger länspolismästare Mats Löfving med anledning av den senaste tidens rånvåg i Linköping.

Bara under de senaste dygnen har fyra mindre butiker och bensinstationer i Linköping rånats. 

Det senaste av den långa raden rån i Linköpingsområdet inträffade igår kväll. Då var det en mindre livsmedelsbutik i Tannefors som fick besök av tre maskerade unga män. Tidigare under gårdagen rånades en annan butik i Johannelund. Även i det fallet var rånarna tre till antalet:

- Vi tror inte att det är exakt samma gärningsmän vid alla rånen, men vi tror att de finns i samma nätverk och vi har ett ganska stort antal ynglingar som vi tittar särskilt på just nu, säger Mats Löfving.

Särskild organisation
Han säger också att polisen i nuläget koncentrerar sig på två olika löst sammansatta nätverk av ungdomar. Utredningsarbetet sköts av en särskild grupp där så väl personal från ordningspolisen och närpolisen som från krimininalenheten ingår:

- Vi ser allvarligt på rånen och har skapat en särskild organisation för att intensifiera arbetet. Polisen har en upparbetad modell för hur vi ska jobba i liknande lägen.

Efterlyser tips
Mats Löfving betonar också hur viktigt det är med tips från allmänheten i den här typen av utredningar. Alla iakttagelser och observationer som gjorts i samband med rånen tas tacksamt emot, säger han och återkommer sedan än en gång till att det rör sig om allvarliga brott:

- Rån är en form av brott där man ofta använder någon form av vapen och den kränkning som det innebär för de som drabbas är mycket allvarlig.

Läs mer: