Borås goda ekonomi debatteras

Borås ekonomi är mycket god och har varit det under lång tid. Det är de politiska partierna i kommunen överens om. Just nu pågår en kommunfullmäktigedebatt där frågan diskuteras.

De fem senaste åren har kommunen ett sammanlagt överskott på 520 miljoner kronor, alltså över 5000 kronor per invånare, som Radio Sjuhärad berättade under onsdagen. Men överskottet kommer att behövas, säger Borås kommunstyrelseordförande Ulrik Nilsson:

- Vi måste ansvarsfullt hantera så att vi också kan balansera pensionsskulden för att slippa framtida skatteökningar, framförallt när de stora fyrtiotalistgenerationerna går in mot älderomsorgen om tio-femton år.

Under den pågående kommunfullmäktigedebatten talas det dock mindre än vanligt om Borås goda ekonomi, som Borås tidigare kommunstyrelseordförande Björn Bergquist gärna lovordade. Hans efterträdare Ulrik Nilsson höll sig i onsdags till miljöfrågor samt kolrötter och tacos när han tyckte att det var i livsmedelsbutikerna som Sverige lyckats bäst i att blanda främlingar med svenskar.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se