Fastighetsägarna: Vi vill göra hyresrätten attraktiv

I Stockholm säger nu Fastighetsägarna att hyresrätten måste ta revansch. Antalet privata hyresrätter har halverats sedan 1970 till 100 000.

Vi måste göra hyresboendet attraktivt och det finns hyresgäster som har råd, säger Christer Jansson, vd för Fastighetsägarna.

– Det finns ett annat kundsegment som man normalt inte förknippar med hyresrätter, människor som är beredda att betala mer för hyresrätt än vad man gör i dag.

Växande marknad
Nu menar Christer Jansson att hyresregleringen måste ändras. Den omöjliggör nu att fastighetsägarna fullt ut kan ta betalt för den typ av påkostade hyresrätter, som han menar att det finns en växande marknad för.

Fastighetsägarna hänvisar gärna till en undersökning som Bostadsförmedlingen i Stockholm har gjort. Den visar att de bostadssökande är beredda att betala högre hyror än de har i dag om de får hög standard. Detta även om man stått länge i bostadskön och kanske kunde få något billigare.

En hyresgäst som har stått tio år i kön betalar nu 11 700 kronor för en ny trea vid Norra Bantorget och en annan med tolv år i kön betalar 10 900 för en ny trea i gamla skatteskrapan på Södermalm.


Det finns en ny grupp som vill bo bekvämt i hyresrätt och som har pengar, menar Christer Jansson.

– Till exempel människor som i stället för att välja bostadsrätt skulle vilja bo i hyresrätt därför att det är ett bekvämare och enklare sätt att bo, men i dag finns det inte någon motsvarande lägenhetsstandard i hyresrätt som det finns i bostadsrätt.

Kan det vara tidigare villaägare?

– De som har en villa i förort i dag och flyttar in till stan, där finns det bara bostadsrätter och jag tror att hyresrätter skulle vara ett alternativ som en väldigt attraktiv boendeform för den typen av hyresgäster, säger Christer Jansson, vd Fastighetsägarna Stockholm.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se