200 jobb bort från NCC

På torsdagen kom ett tufft besked i den lilla bruksorten Hallstahammar. Byggföretaget NCC lägger ner sin fabrik för industriellt byggda flerbostadshus och 200 jobb försvinner.

Billigare bostäder var målet men byggmetoden blev dyrare än NCC räknat med. Kent Westergren är ordförande i den lokala fackklubben.

– Det är tråkigt. Man känner sig tom, ledsen, förbannad, alla känslor kommer på en gång. Tråkigt.

Tryckt stämning
Stämningen var tryckt bland de anställda när det på torsdagsmorgonen stod klart att byggmetoden – som NCC för ett par år sedan kallade världsledande och nyskapande – blev för dyr.

Tanken var att halvera byggtiden och höja kvaliteten genom att bygga flerbostadshus, alltså lägenheter, med i stort sett färdiga delar.

Golv, väggar och tak levererades komplett till byggarbetsplatserna, till och med tapeterna klistrades upp i fabriken.

En miljard satsades
Sammanlagt har NCC satsat en miljard kronor på projektet men till slut tvingades ledningen inse att det inte gick längre, metoden blev för komplicerad. Fredrik Anheim är vd för NCC Komponent som driver fabriken i Hallstahammar:

– Det är naturligtvis jättetråkigt. Vi har ju drivit den här verksamheten i snart fem år totalt sett. Det har ju varit en tuff satsning från NCC. En utmaning där vi har försökt bryta branschens struktur.

– Nu måste vi tyvärr inse att vi inte kommer att klara att få ner kostnaderna så lågt som vi hoppas. Det är ju jättetråkigt och naturligtvis extremt tråkigt för all personal som nu blir varslad om uppsägning.

Hälften erbjuds andra jobb
200 jobb försvinner när den sista modulen lämnar fabriken i maj nästa år. NCC hoppas kunna erbjuda hälften av arbetarna andra jobb inom koncernen.

- Tyvärr är det ju så att när det gäller industriarbetarna här i Hallstahammar så är det ju där vi ser det största problemet att hitta andra tjänster inom NCC eftersom det här är en udda verksamhet inom NCC, säger Fredrik Anheim.

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se