Laxodling utplånades av brännmaneter

Ett gigantiskt stim av brännmaneter har utplånat en laxodling i Nordirland. Maneterna kom in i burarna där laxen odlas och det resulterade i att 100 000 fiskar kvävdes till döds.

Det låter nästan som en skräckfilm. Tänk ett 26 kvadratkilometer stort område fullt med lysande purpurfärgade brännmaneter med långa trådar.

Finns i Medelhavet
De kallas för mördarmaneter, men heter egentligen skivmanet och finns i vanliga fall i Medelhavet.

Ibland ökar de i antal och förflyttar sig långt, men det anses ovanligt att de har kommit så långt norr ut som Nordirland, kanske på grund av att havet där är ovanligt varmt i år.

Personalen vid laxodlingen i grevskapet Antrim i nordöstra Nordirland blev i alla fall mycket förvånad när alla maneter upptäcktes häromdagen.

Enda kommersiella laxodlingen
Företagets vd berättar att havet hade en röd-brun färg och båtarna fick plöja sig fram genom en massa av maneter. Några timmar senare var alla, cirka 100 000 laxar döda och de flesta kvävdes.

Företaget är den enda kommersiella laxodlingen i Nordirland och känd bland annat för att det försåg drottningen med lax på hennes 80-årsdag förra året.

Nu behöver företaget hjälp från den lokala regeringen i Nordirland för att överleva, detta eftersom fiskdöden orsakat en förlust på cirka 13 miljoner kronor.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se