
Colombia tackar nej till hjälp av Chavez
Colombias president Alvaro Uribe har överraskande beslutat att avbryta det medlingsuppdrag han i augusti gav till Venezuelas president Hugo Chavez i syfte att få till stånd ett fångutbyte med Farc-gerillan. Det skedde bara några timmar efter att Uribe hyllat sin venezuelanske kollega och sagt att han hade fullt förtroende för honom.
Vad som fick Uribe att ändra sig var uppgifter om att Hugo Chavez per telefon tagit kontakt med Colombias arméchef i syfte att fråga ut honom om Farc-gerillans fångar.
Till saken hör att Uribe uttryckligen, för bara några dagar sen, hade bett Chavez att inte ta egna kontakter med colombianska militärer eller andra myndighetspersoner, utan att alltid använda sig av de kanaler som Uribe etablerat åt honom.
Undergrävt förtroende
Två detaljer som ytterligare undergrävde förtroendet för Chavez var att han förmodligen var på Kuba när samtalet med arméchefen skedde och att det inte var han själv som ringde upp. Det gjorde den liberale parlamentsledamoten Piedad Cordoba, som Uribe också utsett till medlare, och som sedan, när arméchefen väl svarat, lämnade över telefonen till Hugo Chavez.
Även om beslutet kom som en överraskning, så har det funnits gott om irritationsmoment under de fyra månader som Chavez medlingsarbete pågått.
Dold agenda
Men trots irritation och trots att Chavez och Uribe ju också är ideologiska motpoler, så tycktes de två vara fast beslutna att satsa allt på att få Farc till förhandlingsbordet.
Men när Chavez gick bakom ryggen på Uribe, så blev det för mycket, och de som misstänker att den venezulanske presidenten har en egen dold agenda i sina relationer med gerillan fick vind i seglen.
Reaktionen på Uribes beslut har varit häftig, fram för allt bland alla anhöriga till de som hålls kidnappade av Farc och som ser Chavez som sitt sista hopp, eftersom han är en av de få som gerillans ledare respekterar.
Sarkozy inblandad
Frankrikes president Nicolas Sarkozy tillhör de som har ett speciellt intresse av saken eftersom en av Farc-gerillans mest kända fångar är fransk medborgare, den tidigare presidentkandidaten Ingrid Betanceur.
Sarkozy har till och med bett Uribe att ändra sig och förnya förtroendet för Chavez.
Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se