Recept på bröd

Brogårds Knäckebröd
recept från Helsingegården i Järvsö

20 st små runda kakor
Ugnstemp 275º
Placera plåten mitt i ugnen
Ventilen skall vara öppen

50 g margarin
2 dl vatten
50 g jäst
½ tsk salt
1 ½ msk anis
1 ½ msk fänkål
1 ½ msk kummin
3 dl grovt rågmjöl
2-3 dl rågsikt
till utbakning: vetemjöl

Smält fettet i en kastrull, slå i vatten och låt det bli ljummet, 37º. Häll degspadet i degbunken, smula ner jästen och rör i kryddor och allt grovt mjöl. Av rågsikten tillsätter man endast så mycket som behövs för att kunna hantera degen, den skall vara lös. Degen tas upp på bakbord, arbetas ihop, delas i 20 delar. Varje del formas till en rund bulle. som sedan, med kruskavel formas till en mycket tunn rund kaka. Man har rikligt med vetemjöl på bakbordet när man arbetar med kruskavel. Under tiden värmer man plåten i den mycket heta ugnen och lägger den tunna kakan på för att den snabbt skall gräddas. Plåten sätt mitt i ugnen och ventilen skall vara öppen.

Kavring, 4 bröd

Bakdag 1
8 dl ljummet vatten
100 g surdeg
3,5 hg rågkross
1,3 hg grovt rågmjöl
2,5 hg solrosfrö
40 g salt

Bakdag 2
50 g jäst
4 dl vatten
3 dl mörk sirap
5,5 hg grovt rågmjöl
5,5 hg vetemjöl 

Bakdag 1 blandas alla ingredienser till fördegen i en bunke, låt fördegen stå övertäckt, över natten, i rumstemperatur. Bakdag 2 görs själva degen. Smula jästen i en hushållsassistent, värm vatten och sirap till 37º. Blanda fördegen från bakdag 1 med degvätskan, blanda sedan i grovt rågmjöl och vetemjöl. Det skall bli en lös deg. Klicka degen i smorda formar. Jäs tills degen når kanten.

Ugnstemperatur
Börja med 250º sänk till 190º när formen ställs in i ugnen.
Tid 40-50 minuter

Surdeg
Recept från Kungsörnen

Dag 1
1 dl vatten, ca 40º
1 dl grovt rågmjöl 

Blanda vatten och rågmjöl i en rostfri bunke på 3-4 liter. Täck den med en handduk. Låt bunken stå i rumstemperatur i 3 dygn. Rör om varje dag!

Dag 4
Tillsätt nu:
1 l vatten ca 40º
1 l grovt rågmjöl

Rör ihop allt till en lös deg, som får stå 1 dygn i rumstemperatur.

Dag 5
Nu är degen färdig. Dela upp den i 10 burkar eller plastpåsar. Frys in eller förvara i kylskåp. Degen kan förvaras i frys ca 1 år och i kylskåp ca 5 dygn.