Regeringen överens om Mugabemötet

Nu är det helt klart att Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt åker till EU-toppmötet mellan EU och Afrika även om Zimbabwes diktator Robert Mugabe deltar i mötet. Folkpartiet har tidigare varit starkt kritiskt till att Sverige ska delta.

På torsdagsmorgonen sa folkpartiledaren Jan Björklund i Ekot att frågan ännu inte var färdigdiskuterad men i riksdagen på torsdagseftermiddagen gav Fredrik Reinfeldt besked om att nu är alla överens:

– Vi har säkerställt vid ordförandeskapet att frågan om mänskliga rättigheter kommer att komma upp och därmed kan vi som hel allians ställa oss bakom att vi med de utgångspunkterna kommer att göra att jag reser till detta toppmöte som trots allt är viktigt att det kommer till stånd.

Gemensam linje på sammanträdet
Det var på torsdagsförmiddagens regeringssammanträde som regeringspartierna gjorde upp om en gemensam linje som innebär följande. När det nu misslyckats att övertyga EU:s ordförandeland Portugal om att inte bjuda in Zimbabwes Mugabe så är mötet mellan EU och Afrika alldeles för viktig för att stoppas av en man.

Folkpartiets utrikespolitiske talesman har tidigare krävt att Reinfeldt liksom den brittiske premiärministern ska stanna hemma och i morse sa folkpartiledaren, utbildningsminister Jan Björklund så här i Ekot.

”Vi ville bara säkerställa”
– För min del så är frågan inte färdigdiskuterad. Vi får se var vi landar. Frågan har ännu inte diskuterats i regeringen som helhet.

Att Jan Björklund uttryckte sig så här trots att Reinfeldt tidigare gett sken av att regeringen var överens förklarar Fredrik Reinfeldt så här.

– Ja, vi ville ju bara säkerställa att vi var överens.

Vad beror det på att Jan Björklund inte ansåg att ni hade diskuterat detta medan du beskrev det som att det här var regeringens linje.

– Jag uppfattade det som att jag framförde regeringens linje, men det är också korrekt att vi hade inte pratat färdigt om det och det har vi gjort nu på morgonen, sa Fredrik Reinfeldt.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se  
Herman Melzer
herman.melzer@sr.se