Rättegången mot pappan avslutad

Den 48-årige thailändske bärplockare som misstänks för att ha knivdödat sin 27-årige son i slutet av september i Nattavaara bör till fängelse dömas för dråp, anser åklagaren.  48-åringens advokat yrkar på ett frikännande.

Ulrika Shönbeck är åklagare.

-Det har föregåtts av en ordväxling och ett handgemäng mellan parterna. Fadern har varit på dåligt humör och man har bråkat. Skadan sitter så centralt i bröstkorgen och träffade mitt i hjärtat på sonen. Det beteendet och agerandet tycker jag talar sitt tydliga språk, förklarar hon.

Det var i slutet av bärsäsongen och de thailändska bärplockarna var redo för att resa hem när en fest slutade med att den 27-årige mannen knivdödades av sin far i den före detta stationsbostaden i Nattavaara.

Åklagare Ulrika Shönbeck yrkar på att mannen ska dömas för dråp till åtta års fängelse och därefter utvisas ur Sverige.

-Han är motbevisad i många av de omständigheterna som han påstår, säger hon.

I rättsintyget från obduktionen sägs att en olycka inte kan uteslutas och det har 48-åringens försvarare tagit fasta på. Han hävdar att fadern utan avsikt har knivhuggit sonen genom en olyckshändelse.

Advokat Bengt Nergård yrkar på att mannen ska frikännas men att om han döms, ska dömas för grovt vållande till annans död och få en villkorlig dom.

Men åklagare Ulrika Shönbeck anser att mannens och vittnenas berättelser är så vitt skilda att hon inte tror på att det varit en olyckshändelse.

-Jag yrkade på att han ska dömas till åtta års fängelse och efter avtjänad dom utvisas, utan tidsbegränsning, till hemlandet, säger åklagare Ulrika Shönbeck.