Kräksjukan är här
Vinterkräksjukan sprider sig nu allt mer bland länets invånare.
Sjukvårdsrådgivningen får nu dubbelt så många samtal som gäller kräkningar jämfört med för en månad sedan.
- För att undvika att man smittas är det viktigast att man tvättar händerna ofta och undviker att träffa personer som redan är kräksjuka, säger Marie Blomberg på sjukvårdsrådgivningen till Sveriges Radio Östergötland.
Det är inte lätt att avgöra om det är just vinterkräksjukan som man har drabbats av eller om det är någon annan åkomma med liknande symptom, men det vanligaste och mest typiska för vinterkräksjukan är att man insjuknar väldigt hastigt med kräkningar och ont i magen.
Marie Blombergs tips för att kurera sig om man har drabbats är att inta receptfri vätskersättning som finns på Apoteket och sedan övergå till skonsam kost.
Fakta:Vinterkräksjuka
Ordet vinterkräksjuka, som började ersätta maginfluensa i Sverige i början av 2000-talet, kommer från engelskans winter vomiting disease som beskrevs första gången 1929 av forskaren J Zahorsky.Norovirusen bakom sjukan överlever temperaturer på upp till 60 grader samt frysning och viss klorering, men inaktiveras vid kokning. Noggrann handhygien minskar risken att bli smittad.Viruset sprids via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer eller via mat som har hanterats av en smittad person. Viruset överlever långa tider utanför människan, men behöver en människa för att kunna föröka sig.Inkubationstiden är 1-2 dygn och smittade personer kan smitta i upp till tre veckor efter tillfrisknandet. Vanliga symtom är häftiga kräkningar, diarré, buksmärtor, feber, huvudvärk och muskelsmärtor. De flesta blir friska efter 1-5 dygn och dödsfall är ovanliga.
(TT)