Rörigt i rumänskt EU-parlamentsval

Rumänerna ska på söndag rösta fram sina politiker till EU-parlamentet. Men valrörelsen har blivit till en arena för den politiska maktkampen i landet och käbblet överskuggar EU-frågorna.

– Det är svårt att välja kandidater, säger studenten Florina Surdu i huvudstaden Bukarest.

– Det är inte så många bra kandidater men jag tror att jag ska rösta, säger Florina Surdu som är nitton år.

Hon sitter och pratar med några kompisar utanför universitetet i Bukarest där hon läser statskunskap. Hon tycker att det är illa ställt med politiken i Rumänien.

– Politikerna är inte vad de borde vara, säger hon och delar en stor uppgivenhet som många rumäner känner.

EU-frågor i skymundan
Politikernas pajkastning har dominerat valrörelsen till EU-parlamentet. EU-frågorna har, enligt Sveriges ambassadör i Bukarest Mats Åberg, kommit helt i skymundan. I stället har debatten kring en strid om att samtidigt hålla en folkomröstning om ett nytt valssystem för Rumänien varit en del av politkernas maktkamp.

– Det är ett läge där vi har en konstitutionell kris mellan de tre huvudaktörerna presidenten, parlamentet och regeringen. Man träter, bråka med varandra och pratar i skandaltermer, säger Mats Åberg.

Presidenten Traian Basescu har fått igenom en folkomröstning samtidigt på söndag. Det är också hans parti som leder inför EU-parlamentsvalet.

– Det är alldeles uppenbart att den grupp som gynnas är det Demokratiska partiet, alltså presidentens parti, fortsätter Mats Åberg.

Positiva till EU trots långsamma framsteg
– Vi hoppas att när de rumänska politikerna får mer erfarenhet av EU så kommer nivån att höjas och vi kan komma ikapp andra länder, säger studenten Florina Surdu.

De flesta rumäner är positiva till EU även om förändringarna går långsamt.

Beatrice Janzon, Bukarest
beatrice.janzon@sr.se