Vänstern vinnare när budgeten klubbades i Ljungby

På torsdagkvällen klubbades budgeten i fullmäktige i Ljungby. Och det blev en långdragen debatt där de olika partierna hade en mängd olika synpunkter på det förslag som den borgliga alliansen lagt fram.

Det blev också vissa ändringar och det var vänsterpartiet som fick igenom flest önskemål. Till exempel får socialnämnden ytterligare fem miljoner kronor att satsa på äldreomsorgen. Enligt vänsterpartiets förslag kommer de pengarna att hämtas från dels skolan, dels den tekniska förvaltningen.

För ett år sedan slutade budgetförhandingarna med att det socialdemokratiska styret avgick. Frågan som fick socialdemokraterna att lämna ifrån sig makten gällde om man skulle rusta upp eller bygga nytt inom äldreomsorgen.

Den här gången blev det en livlig debatt om hur socialnämnden skulle ha ett bra innehåll i äldreomsorgen. Alliansen hade skjutit till 5,8 miljoner i budgetförslaget. Socialdemokraterna ville lägga på ytterligare fem miljoner hämtade från skolan. Men det blev alltså vänsterpartiet som fick sista ordet. Socialnämnden får ytterligare fem miljoner men de hämtas skolan och tekniska förvaltningen.

Carina Bengtsson, centerpartistiskt kommunalråd sa efteråt att hon var nöjd med den klubbade budgeten och hon ser inget märkligt i att vänsterpartiet drev igenom sitt förslag.

- Det är inte mycket som skiljer oss åt, det handlar bara om några miljoner, säger Carina Bengtsson.