Här tjänar kommunen miljonbelopp

Kommunen räknar med att tjäna miljoner på att den nya fastighetsavgiften införs. Ekonomidirektör Göran Gyllenkrok tror på åtta extra miljoner 2010 och hela tolv miljoner 2011.

- Det vi framför allt tjänar på är att taxeringsvärdena väntas stiga som de gjort tidigare, säger han.

Systemet nollställs till 2008 så att ingen kommun i Sverige varken tjänar eller vinner på fastighetsavgiften första året. Men det är efter det som man på kommunen räknar med att tjäna miljoner.

Det är nämligen sagt som så att kommunen kommer få behålla den mellanskillnad på avgiften som blir när en fastighet ökar i värde. Låt säga att en person betalar 4000 i fastighetsavgift 2008. Om den sen får betala  4200 kronor nästkommande år då kommer kommunen få de tvåhundra kronorna som ökningen är på.

Siffrorna åtta och tolv miljoner det baserar direktör Gyllenkrok på en uträkning som Sveriges kommuner och landsting gjort. De räknar med att Sveriges kommuner totalt kommer få 1,3 miljarder 2010 och 1,8 miljarder 2011. Av de här miljarderna beräknas Gotland stå för 0,7 procent.

Gotlands kommun är en vinnare. Kommuner med stagnerande eller sjunkande taxeringsvärden är förlorare. Ytterligare en sak som talar för Gotland är att vi kommer kunna ta del av värdeökningen på öns alla sommarstugor. Gotland har tredje flest fritidshus i landet och de kommer också vara med och bidra till de miljoner som Gotland nu väntas tjäna.

- Vi är glada att det blivit så här, att vi får ta del av den värdeökningen av fastigheter som sker här på ön, säger Göran Gyllenkrok.

- Speciellt med tanke på alla sommarboenden som faktiskt har en del i kommunala kostnader.