Mycket tyder på maktskifte i Australien

Inför parlamentsvalet i Australien på lördag tyder opinionsmätningarna på att den konservative premiärministern John Howard går mot förlust efter elva år vid makten. Själv insisterar han dock att han fortfarande kan vinna.

Howard har varit en av amerikanske presidenten George Bushs mest trogna allierade, något som många väljare inte gillar. Men själv anser Howard att han fortfarande kan vinna och att han är rätt man för Australien.

John Howard sa i en intervju med australisk tv att under hans konservativa styre har landets välstånd blomstrat och han varnade för att ekonomin riskerar att förstöras om labour-partiets ledare Kevin Rudd kommer till makten.

”Behöver ett mirakel”
Men tidningen Sydney Morning Herald skriver på fredagen, att Howard behöver ett mirakel om han ska kunna vinna lördagens val.

Alla stora opinionsmätningar säger att Kevin Rudd, som tidigare tjänstgjort som diplomat i både Sverige och Kina, kommer att vinna. Rudd säger att hans labour-parti behövs för att modernisera Australien, så att inte landet blir omkört av hela världen.

Rudd lovar att prioritera miljöfrågor och omedelbart skriva under Kyoto-protokollet om han vinner.

Statsvetaren Ariadne Vromen säger till Ekot att det är förvånande att en så pass skicklig politiker som John Howard har missat svängningar hos väljarkåren, till exempel genom att inte förstå folks oro över klimatförändringar, genom att inte skriva på Kyoto-avtalet.

Kritik från väljare
Väljaren Lucas Crabtree säger att han vill få bort Howard-regeringen både för att den har sänt soldater till Irak och för dess hållning i miljöfrågor.

Han säger att kanske ingenstans märks effekterna av klimatförändringarna så tydligt som i Australien.

Deltagandet i lördagens val väntas bli mycket högt. Den som inte går och röstar i Australien riskerar att få böta motsvarande över 1 000 kronor.

Nils Horner, Sydney
nils.horner@sr.se