Utpressning mot folkhögskola

Om man söker efter Eskilstuna folkhögskola på Internet kan man hamna på en porrsida, men den har inget med folkhögskolan att göra. Istället har folkhögskolan, enligt Bertil Larsson, som är chef för Kultur och utbildningsförvaltningen i Landstinget, dit folkhögskolan tillhör, blivit utsatt för utpressning av ett företag, som köpt Internetsidan eskilstunafolkhogskola punkt se.

Företaget kontaktade folkhögskolan för att sälja Internetsidan och när skolan inte ville betala de extra pengar, som företaget krävde, så förvandlades sidan till en grovporrsida.

Utpressningen går till så att ett företag köper en hemsida på nätet med ett namn som associerar till något liknande namn, för att sälja det vidare till ett dyrare pris till den som använder namnet. Om den tänkte köparen inte går med på att köpa sidan från företaget, så gör företaget om sidan till en porrsida. Och så ökar utpressningen och priset.

Bertil Larsson, chef för Kultur och utbildningsförvaltningen, säger att det aldrig går att köpa upp alla sidor för att skydda sig mot den här formen av utpressning. Landstinget har en policy som gäller hemsidor på Internet.

Även Ergonomicentrum har drabbats av liknande utpressning, enligt Bertil Larsson.

Eskilstuna folkhögskolas riktiga hemsida har adressen eskilstunafolkhogskola.nu

Reporter Jenny Lindström
jenny.lindstrom@sr.se

Utpressningen går till så att ett företag köper en hemsida på nätet med ett namn som associerar till något liknande namn, för att sälja det vidare till ett dyrare pris till den som använder namnet. Om den tänkte köparen inte går med på att köpa sidan från företaget så gör företaget om sidan till en porrsida. Och så ökar utpressningen och priset.

Bertil Larsson, chef för Kultur och utbildningsförvaltningen säger att det aldrig går att köpa upp alla sidor för att skydda sig mot den här formen av utpressning. Landstinget har en policy som gäller hemsidor på Internet: