Summering av bärsäsongen

Tidigare kontroller av bärplockarbostäderna och gemensamma riktlinjer. Det är vad som behövs för att kontrollen av bostäderna ska bli bättre. Det menar miljöinspektörerna i fyrkanten och Arvidsjaur som nyligen träffades för ett uppföljningsmöte om bärsäsongen.

Fyrkantskommunerna, Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyn har tillsammans med Arvidsjaur ett samarbete för att ta fram informationsmaterial och gemensamma riktlinjer för hur kontrollen av bärplockarbostäder ska gå till.

Flera kontrollerade boenden i sommar har varit bra, men många har också haft stora brister.

Vissa boenden har saknat brandsläckningsutrustning och utrymmningsvägar. För få eller dåliga duschar och toaletter kan var en hälsofara och dålig sophantering en sanitär olägenhet. I Arvidsjaur har kommunen hotat ett bärplockarboende med vite på 500 000 kronor på grund av allvarliga brister.

Bland de fem kommunerna som är med i samarbetet har också flest kontroller gjorts i sommar, och bärplockarnas bostäder kan vara allt från tält och husvagn till villor och gamla skolor.

En rundringning som Norrbottensnytt gjort bland kommunerna i länet visar att kontroller av bärplockarbostäder bara har gjorts i 6 av 14 kommuner i länet. Förutom fyrkantskommunerna och Arvidsjaur så har kontroll även gjorts i Jokkmokk.