Kvinnans bild av mannen visas i ny utställning

Hur ser kvinnans bild av mannen ut? Det har fotokonstnären Britt-Marie Trensmar med hjälp av ett antal kvinnor försökt ta reda på.

Resultatet presenteras i en utställning som öppnar på Arbetets museum i Norrköping i morgon.

- De här bilderna beksriver hur mycket kvinnorna verkligen älskar män, det är så otroligt mycket kärlek i de här bilderna så det känns djupt i hjärterötterna,  säger fotokonstnären Britt-Marie Trensmar.

De kvinnor som tagit bilderna är allt från glada amatörer till proffsfotografer och konstnärer. Under de fyra åren som projektet pågått har det sammanlagt tagits mellan 400 och 500 bilder varav drygt 60 visas i utställningen. Till de flesta fotografierna finns det också en beskrivande text.

Kan förändra
Britt-Marie Trensmar ville efter sin uppmärksammade utställning ”Mangrant” där hon vände på den bild som vi oftast möter av en man gå vidare. Det blev projektet ”Han i hennes ögon” som hon tror kan förändra.

- Framförallt kan det komplettera bilden av mannen, för det här är en trevlig och sympatisk man som träder fram på de här bilderna.

Pappabilden
Britt-Marie Trensmar menar att mannen i media antigen visas som en machokille eller som en mes. Men om kvinnorna själva får visa bilden av mannen finns det mängder med variationer där emellan.

- Mest överraskad är jag över döttrars bilder av sina fäder. Det är så mycket humor i de bilderna, det finns en respektlöshet på ett positivt sätt, säger Trensmar.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se