Heltidstjänst allt ovanligare i Örebro

Allt färre tjänster inom omsorg och kost-verksamheten i Örebro kommun annonseras nu ut på heltid. Istället rör det sig om tjänster med så låg tjänstgöringsgrad som 40 procent. Helena Kjellbom, Camilla Olsen och Anette Landstrom jobbar som undersköterskor på Askenäshemmet i Odensbacken. De tycker att heltid borde vara normen.

Den nya majoriteten i Örebro tog ju bort rätten till heltid vid nyår, och nu börjar resultatet synas i de tjänster som tillsätts.

På Askenäshemmet är det bara fyra av över 50 i personalen som jobbar heltid. Tidigare erbjöd socialdemokraterna anställda att höja tjänstgöringsgraderna till 90 procent. Dessutom skulle alla nya jobb som utannonserades inom Örebro kommun vara heltidstjänster.

Efter närmare elva månader med ny politisk ledning ser man nu att det kommer ett flertal fasta jobb med tjänstgöringsgrad 40, 57 och 75 procent. Vivan Svensson som är ordförande för kommunalfacket i Örebro tycker att kommunen har råd med mer.

(Socialdemokraterna tycker inte det är bra att så många jobb är på deltid. Björn Sundin är talesperson för deras politik inom äldreomsorgen.)