"Ignorera porrattacker"

Polisen uppmanar de som drabbas av porrattacker att ignorera det. Som Sveriges Radio Sörmland avslöjade på fredagen har Eskilstuna folkhögskola blivit utsatt för en form av utpressning.
– Det finns bara ett råd att ge, att ignorera och tacka nej. Det här är en form av skojerier som man inte ska ge sig in på, säger Anders Ahlqvist på Rikskriminalens Internetspaningsgrupp.

Eskilstuna folkhögskola blev uppringd av ett företag som ville sälja en hemsida med folkhögskolans namn för ett mycket dyrare pris än vad en hemsida brukar kosta. När skolan tackade nej förvandlades sidan till en porrsida. Landstinget som driver skolan har en policy att aldrig ge vika för den här typen av utpressning.

Det är inget brott att köpa en hemsida och försöka sälja den vidare till ett dyrare pris enligt polisen. Men det finns företag som vunnit strider om hemsidor ändå. Fast Anders Ahlqvist Anders Ahlqvist, chef för Internetspaningsgruppen på Rikskriminalpolisen tycker att det bästa är att ignorera den här typen av attacker.

– Det är inget brott. Det finns möjligheter att strida om domännamn, men mitt råd är att ignorera detta. Det är folk som vill tjäna pengar på ett enkelt sätt. Jag tvivlar på att skadan som de ställer till med är ytterst begränsad.

Jenny Lindström
jenny.lindstrom@sr.se