EU enas om nya vodkaregler

Den långdragna striden om vad som ska få kallas för vodka är på väg mot en lösning. Frågan diskuteras av jordbruksministrarna nästa vecka och jordbruksminister Eskil Erlandsson är säker på att det kommer att framgå vad som är det svenskarna anser är riktig vodka.

– Jag förutsätter att vi får använda de ord och det språkbruk som vi är vana vid i vårt land, säger jordbruksministern.

Vad säger du om att det ska finnas annan sorts vodka än det som vi i vanliga fall kallar för vodka?

– Vi har i det fallet gjort en överenskommelse som innebär att vodka som inte framställs på melass, potatis eller spannmål ska märkas med vad den är gjord av. Det är en politisk överenskommelse och den måste vi leva efter, säger Eskil Erlandsson.

”Smaksatt vodka”
Och den beteckning Sverige får lära sig leva med är smaksatt vodka. Det innebär att om vodkan är gjord av andra varor än spannmål och potatis så kan det på flaskans etikett till exempel stå ”destillerad av druvor”.

Det här är en kompromiss som vodkatillverkare i till exempel Sverige, Finland och Polen inte är helt nöjda med eftersom kompromissen innebär att konsumenterna måste läsa extra noga för att vara säkra på vad de köper.

Uppgörelse på gång
I den uppgörelse som är på gång sägs det också vad som ska kallas för brännvin och vad som ska kallas för spritdryck.

Ännu återstår en del översättningsarbete, men allra senast på jordbruksministermötet i december tror den svenska regeringen att på färdig uppgörelse om ordvalet på spritflaskornas etiketter.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se