Treschow försvarar Ericsson

På fredagen gick Ericssons styrelseordförande i svaromål efter kritiken om att han varit osynlig när det stormat kring bolaget. Han tycker inte att Ericssonledningen gjort några direkta fel när den informerat marknaden om läget, säger han.

Han tycker inte att Ericssonledningen gjort några direkta fel när den informerat marknaden om läget, säger han.

Michael Treschow är kritisk till mediernas bevakning där det har talats en hel del om att vd:n Carl-Henrik Svanberg skulle var på väg bort från bolaget.

- Jag tycker att det är mer konstigt att kanske inte källkritiken tittas igenom lite noggrannare när det kommer sådana här rykten i svang och därför gäller det ju inte minst för våra utländska kunder och våra medarbetare utanför Sverige att de förstår att det här inte är sant, säger Michael Treschow.

Och det Michael Treschow syftar på är förstå ryktesfloran den senaste tiden kring Carl-Henric Svanberg - där det till och med påståtts att det redan var klart att Svanberg fått sparken.

Dom senaste dagarnas kritik mot Ericssonledningen handlar om hur informationen till marknaden skötts. Dels vinstvarningen i oktober, som enligt en del, kom för sent. Dels kapitalmarknadsdagen i New York tidigare i veckan, där Stockholmsbörsen nu ska utreda om företagsledningen släppte information som inte var allmänt känd. Men Michael Treschow anser att informationen sköttes på ett korrekt sätt.

För det första ska man ju ha klart för sig att dfet är svårt att kommunicera negativa nyheter framför allt när vi har haft så många kvartal där vi har prickat in förväntningarna så det är en sak. Sedan tycker jag nog att Ericssonledningen har försökt att beskriva läget så gott den har kunnat och så gott den har vetat. Det är inte så lätt heller att veta hur det ska bli framåt.

Hur tror du att det här kan påverka Ericssons image

- Jo, det är klart att det är negativt att aktieägare har sett sina värden gå ner så kraftigt. Det är jättenegativt men samtidigt gäller det att förstå. Det är ett väldigt starkt bolag och förr eller senare så kommer ju de här beställningarna, bedömer jag, tillbaka och den position vi har den är ju guld värd, säger Michael Treschow.

Förutom kritiken mot Ericssonledningen har också Michael Treschow kunnat höra att vara alltför anonym när det stormat kring bolaget. Att han i dag bryter tystnaden beror på att han vill få slut på ryktesspridningen kring Carl-Henric Svanberg, säger han.

I Ekot i går kritiserade Gunnar Ek på Aktiespararna Ericssons styrelseordförande för att hålla för låg profil - och för att styrelseproffset Treschow inte tycks ha tillräckligt med tid för Ericsson. Utöver Ericsson sitter Treschow i ABB:s styrelse och är också styrelseordförande i livsmedelsjätten Unilever.

Så här besvarar Michael Treschow den kritiken.

- Vi träffas eller pratas vid varje dag. Jag är med hela tiden så att jag har inga problem med tidsåtgången.

Du håller inte med om den kritiken då?

- Nej, i verkligheten är jag på plats där det behövs, säger Michael Treschow.

Sören Granath