Lasso fredag 23/11

Oklippt - med gynekologen från Gränna

Gustav Folke Solheim är 67 år. Han bor vid sjön Bunn utanför Gränna på en gård tillsammans med sin fru och ett antal får. Barnen är vuxna och utflugna. Han är privatpraktiserande gynekolog med ett speciellt hjärta för mäns hälsa. Han är också moderat landstingspolitiker och en känd expertröst i radion sedan länge. Idag var han med som gäst i Lasso - oklippt.

Politiker kräver dubbla filer på Munksjöbron

Munksjöbron är ett evigt debattämne i Jönköping. Köerna är långa i rusningstid. Nu i eftermiddag sitter säkert många i bilen och får krypa fram genom stan.

Många har krävt dubbla filer i båda riktningar över bron, och nu finns också kraven i den politiska nämnd som har ansvar för förändringen av stadskärnan.

Ingvar Åkerberg, folkpartist och vice ordförande i stadbyggnadsnämnden, har nämligen i debattartikel krävt dubbla filer på bron.

* Det är en ganska enkel åtgärd för bron är redan förberedd för det.

Julgranshistoriker berättar om pynt från förr och nu

I Lasso idag dök vi ner bland pynt, prydnader, grannlåt, utsmyckningar, dekorationer, bjäfs, krafs, krimskrams eller vad man nu vill kalla det.

Det är nämligen dags för julutställning vid Jönköpings länsmuseum och årets upplaga heter ”Julegranen vår, den är så grann i år” och berättar om julgranar och julpynt under 100 år. Traditionen att ha julgran spreds till alla samhällsklasser i Sverige under sekelskiftet 1900. Och en som har koll på det här är julgranshistorikern Maria Flinck.

Daniel från Skillingaryd är med och korar journalistvinnarna

Varje år delar företaget Bonnier AB ut priser till journalister som gjort något speciellt under året. Igår avslöjades årets vinnare i fyra olika kategorier.

Årets avslöjande gick till Uppdrag Gransknings Sven Bergman, Joachim Dyfvermark och Fredrik Laurin för dokumentären Jas, de hemliga avtalen. Årets Förnyare blev Erik Fichtelius för dokumentären Ordförande Persson. Årets Berättare blev Isabella Löwin för boken Tyst hav. Isabella var ju för övrigt med i Lasso tidigare i höstas och pratade om utfiskningen av haven.

Lukas Bonniers stora journalistpris gick till Bo Holmström på TV4, en gammal räv som haft en lång journalistkarriär. Och en av de som satt med i prisnämnden och var med och utsåg vilka som skulle ta hem årets titlar var Daniel Grahn som kommer från Skillingaryd men numera bor i Stockholm, där han är VD för Dagengruppen. I Lasso berättade han hur svårt eller enkelt det var att utse vinnarna. Och hur resonemanget går.

Är ett avslöjande om vapenexport mer värt än till exempel historien om fallet Louise?

Fotografer från hela Småland ställer ut i Värnamo

Så var det dags för årets upplaga av Smålandssalongen för foto. Över 45 fotografer lämnade in sina bilder och en kräsen jury valde ut 16 fotografer med sina kollektioner. De kommer från hela Småland.

För fjortonde gången samarbetar kulturenheten på landstinget och Smålandskonstarkiv kring fotosalongen. Först ställs Smålandssalongen för foto ut i på Smålands konstarkiv i Värnamo. Vernissage blir det på söndag klockan 14 - och sdaen blir det turné i Småland.