
Räddade från kryssningsfartyg iland i Antarktis
Uppdaterad 00:20 De 154 som fanns ombord på kryssningsfartyget Explorer, som kolliderade med ett isflak natten mot fredag kom på fredagskvällen iland sedan de förts från olycksplatsen med ett norskt fartyg. Explorer rapporteras nu ha sjunkit till botten. Klockan fyra på fredagsmorgonen väcktes Kenth Grankvist på Gap Shipping som underhåller skeppet av Explorers svenske kapten.
– Det började ta in vatten och var lite osäkra på var. Då visade det sig att det var ett litet hål, stort som en knytnäve. Man har givetvis länspumpar. Men det har väl kommit in för mycket vatten och så fick de en blackout, då slutar länspumpar och sådant att fungera. Sen blev det väl mer och mer och till slut fick de ta ett beslut att lämna fartyget, säger Kenth Grankvist.
Lugn och lyckad evakuering
Havet var lugnt och siktet klart, enligt Kenth Grankvist. Ändå kolliderade det stora passagerarfartyget Explorer mot ett isflak.
Det hela slutade lyckligt. 100 passagerare, de flesta britter och amerikaner, och 54 besättningsmän, varav fem svenskar, kunde lämna den sjunkande båten och komma ombord på den norska kryssningsbåten MS Nordnorge.
– Befälhavaren har gjort ett jättebra jobb. Det har varit välorganiserat, lugnt och stilla, sakligt och ingen har kommit till skada, säger Kenth Grankvist.
Stor ökning av kryssningsturism
Kryssningsturismen till Antarktis har ökat stadigt de senaste åren. En billig biljett för en två veckor lång kryssning ligger på cirka 50 000 kronor.
I början av 90-talet var båtturisterna drygt 6 000 per år. Nu är de över 30 000. Från Sverige åker cirka 150 personer varje år.
Enligt Anders Carlqvist på den statliga Polarforskningssekretariatet finns det flera förklaringar till ökningen.
– Dels på ett ökat intresse för polarområdena och inte minst kopplat till den medvetenhet som finns kring klimatförändring och miljö. Sen är har vi också fått mera resurser och det har utvecklats en industri för det här.
Ökad turism ger problem
Anders Carlqvist tycker att det är bra med fler turister i nord- och sydpolen. Samtidigt ser han också risker med det. Till exempel kan forskarnas experiment och mätningar störas.
Men det allvarligaste, säger han, är att ju fler storfartyg som trafikerar vattenvägarna desto fler är riskerna för olyckor.
Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se