Dansk domstol fällde tre för terrorbrott

Uppdaterad 19:00
Tre personer anklagade för terrorbrott fälldes på fredagen i en dansk domstol, medan en friades. De fyra var åtalade för att ha planlagt bombdåd. Två dömdes till elva års fängelse och den tredje till fyra års fängelse.

Det var sammanlagt sju män som greps i september förra året utanför Odense misstänkta för att planera sprängattentat. De hade skaffat både kemikalier och utrustning som kan användas för att tillverka sprängmedel som räckte till flera bomber.

Det är inte klart om attentatet eller attentaten var tänkta att utföras i Danmark eller någon annanstans. Efter polisutredningen åtalades fyra av männen och på fredagen fälldes tre av dem, medan en, den yngste, en 19-åring, friades.

Danmark har under de senaste åren haft flera uppmärksammade fall av misstänkta terrorbrott. En man har tidigare fått sju års fängelse för att han bland annat tillsammans med en svenskbosnier planerade terroraktioner i Bosnien. Svenskbosniern dömdes i Bosnien till 15 års fängelse.

Så sent som i september i år greps åtta män i Köpenhamn, också de misstänkta för att förbereda sprängattentat och för att ha kontakter med terrornätverket al-Qaida.

Christer Fridén, SR:s Nordenkorrespondent christer.friden@sr.se