Ingen rabatt för serviceföretag från nyår

Regeringen tvingas skjuta på löftet att det ska bli billigare att driva serviceföretag som bilverkstäder, restauranger, frisersalonger och kemtvättar från nyåret. Rabatten måste godkännas av EU-kommissionen och den har inte svarat än.

Finansminister Anders Borg säger att förslaget måste lämnas vilande nu.

– Därför att det kommer förmodligen inte klaras av under den närmaste veckan att få besked från kommissionen.

Regeringen har länge lovat lättnader för serviceföretagen. Den har föreslagit att två tredjedelar av arbetsgivaravgifterna ska tas bort för en grupp serviceföretag. För egenföretagare är det egenavgifterna som minskas på samma sätt.

Förutom till exempel restauranger, bilverkstäder frisersalonger och kemtvättar gäller förslaget bland annat caféer, skomakerier och taxiföretag.

Lägre priser, fler kunderna
Tanken är att priserna ska bli lägre, kunderna fler, och serviceföretagen ska kunna nyanställa. Men om det blir av beror alltså på EU-kommissionen, som normalt inte gillar när vissa företagen i unionen gynnas framför andra och konkurrensen rubbas.

Regeringen har nu ändrat förslaget så att även hotellen ska få sänkta socialavgifter. Men det finns fler ändringar.

– För att uppfylla alla regler och villkor och undvika problem så är vi beredda att begränsa det här till små och medelstora företag, de vill säga företag som har mindre än 250 anställda, säger Anders Borg.

När hoppas du i stället att det här ska börja gälla?

– Jag är övertygad om att vi har goda förutsättningar att få fram ett förslag som kan träda i kraft under våren.

Vad är det egentligen som talar för att kommissionen kommer att godkänna det här?

– Man kan konstatera att det finns en avvägningssituation där kommissionen tidigare varit tydligt med att där det rör låginkomsttagare, bidrar till jämställdhet, när det ökar sysselsättningen så är det starka skäl för att ett sådan här förslag har positiva effekter som ska vägas in, säger Anders borg.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se