Yxrånare dömd till två års fängelse

En man i 35-årsåldern från Tierp dömdes i dag vid Uppsala tingsrätt för flera fall av rån, misshandel och stöld till två års fängelse. Det mest uppmärksammade fallet är yxrånet mot en butik i Tierp.

Det var en onsdagkväll i slutet av september som mannen klev in i tobasaffär på Norra Esplanaden i Tierp beväpnad med en yxa. Han hade rånarluva och handskar på sig och hotade butiksinnehavaren som backade undan.

Den i dag dömde rånaren, som är 35-årsåldern fick med sig nästan 40 000 kronor från kassan och sprang från platsen - men han kunde gripas några dagar senare.

I samband med rättegången i Uppsala tingsrätt så åtalades mannen även för en rad andra brott som han begått tillsammans med tre bekanta som också åtalats, bland annat stöld, försök till stöld och snatteri - målsägandena i de fallen är bland annat Systembolaget i Tierp, en förskola i kommunen och Tiepsbyggen.

Mannen dömdes i dag till två års fängelse och ska också betala ett skadestånd på sammanlagt 36 000 kronor - de tre kamraterna fick skyddstillsyn.

Reporter
Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se