"Dansk euroomröstning ändrar ingenting"

Statsminister Fredrik Reinfeldt gav på fredagen besked om att en dansk euroomröstning inte ändrar någonting i Sverige. Regeringens tidigare besked om euron gäller fortfarande, sa Fredrik Reinfeldt på en presskonferens på fredagseftermiddagen.

– Vi har för den här mandatperioden sagt att vi respekterar det svenska folkets beslut från 2003 och att vi inte tänker ha någon ny folkomröstning före nästa val, säger statsministern.

Men inför riksdagsvalet år 2010 måste regeringen ge något besked om vad som ska gälla de då följande fyra åren.

”Diskussionen inte inledd än”
– Inför nästa val får respektive regeringsalternativ fundera igen på vilken typ av besked man vill ge till väljarna. Den diskussionen har vi inte ens inlett i vårt regeringsalternativ här i Sverige.

Ett av de problem Fredrik Reinfeldt då har att hantera är att ett av regeringens partier, centerpartiet, sedan länge säger nej till att byta krona mot euro.

Förändringen i Danmark verkar inte vara något som får centerledaren, vice statsminister Maud Olofsson att ändra inställning.

”Ordning på vår egen ekonomi”
– Centerpartiets hållning har ju hela tiden varit att vi måste få ordning på vår egen ekonomi med våra egna åtgärder. Det är viktigt att eurosamarbetet också får ordning på sina strukturer. Och där är vi faktiskt inte än och då är det klart att det också är riskabelt att, när man som Sverige har fått ordning på sitt, finnas med i ett sådant samarbete, säger Maud Olofsson.

Men om det skulle bli så att Danmark röstar ja till euron kan mycket komma att ändras.

– Vi sa ju många av oss när vi diskuterade euron i Sverige att ju fler som använder euron desto tydligare kommer det faktum att vi inte har euron att synas, både i form av ett politiskt utanförskap och en ekonomisk koppling. Den här känslan av att vår Östersjö blir mer av ett innanhav för euron som inte har varit fallet tidigare kommer i så fall att förstärkas, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se