Utbildningar i riskzonen när universitet slås samman

När Högskolan i Kalmar slås ihop med Växjö universitet finns en risk att flera utbildningar i Kalmar försvinner. Det säger Kim Hortlund som suttit i högskolestyrelsen och dessutom varit med i projektgruppen som påbörjade Sydostsamarbetet.

- Vi ser i liten skala det som inte är ett helt otroligt scenario i framtiden, säger han till Sveriges Radio Kalmar.

Ett exempel som syns redan i dag är Institutionen för Teknik som försvann i högskolans omorganisation. Utbildningarna där ligger istället under andra institutioner och till exempel maskiningenjörerna är på väg till Växjö och IT-utbildningen till Karlskrona.

- Även om man inte bildat ett Sydostuniversitet än så jobbar man efter den principen, i alla fall när det gäller teknikutbildningarna, säger Kim Hortlund.

Sydostsamarbetet har hela tiden funnits i baktankarna när högskolan omorganiserades och Kim Hortlund ser ytterligare ett problem som kan dyka upp i framtiden.

- Vi vet inte vilken högskolestyrelse eller vilka rektorer eller vilken regering som sitter om fem år. Då kan det vara ett helt annat fokus, och risken är ju att Kalmar blir en väldigt svag part. Växjö är ändå störst, Växjö har i dag universitetsstatusen, säger han.