Svag dollar ger inte lägre priser
Den svaga dollarn märks inte mycket av ute i butikerna. För trots att en svag amerikansk valuta betyder lägre importpriser bör svenska konsumenter inte räkna med lägre priser i handeln. Det säger David Abresparr på Svensk Handel.
– Jag tror inte det blir någon dramatiskt sänkt effekt av detta, säger han.
Att butikerna skulle ta tillfället i akt och försöka tjäna pengar på den svaga dollarn i kombination med få prissänkningar, tror inte David Abresparr. Det tar helt enkelt tid innan valutaförändringarna slår igenom ute i handeln, enligt honom.
Liten del av totala priset
Han säger även att dollarn bara utgör en liten del av det totala priset på importerade varor från utlandet. Lokalhyror, löner och andra typer av påslag är faktorer som också påverkar prislappen för konsumenterna.
Däremot kan den som handlar saker direkt från USA, exempelvis via internet, se att priserna har gått ner.
– När det gäller direktimporterade varor från USA, till exempel om du som kund går ut direkt och handlar på internet, eller reser dit kan du känna av att du fick den här varan mycket billigare än vad jag annars skulle ha fått, säger David Abresparr.
Ökad näthandel
Inom sportfiskebranschen, där nästan all handel sker uteslutande i dollar, har man märkt av både en svagare amerikansk valuta och en ökad näthandel och privatimport.
Det säger Matts Baum, vd för Normark som bland annat säljer fiskeutrustning. Men att en billigare dollar skulle leda till billigare fiskespön och linor för svenska konsumenter tror han inte.
– Inte nödvändigtvis lägre priser, men att priserna inte blir högre.
Betyder det att era vinster blir högre?
– Nej, vi har haft ganska höga ökningar av råvarupriser, som i sin tur gör att priserna hos våra leverantörer har stigit. Men vi kan behålla samma pris för att dollarkursen har gått ned, säger han.
Annika Carpman
annika.carpman@sr.se