Dålig planering av Bangladeshs nödhjälp

Bangladesh drabbade befolkning behöver hjälp med vatten, mat, mediciner och tak över huvudet. Det strömmar in både pengar och mat i landet, men att få ut hjälpen till de behövande har åter visat sig vara den svåraste problemet Det finns ingen planering och koordination, berättar Assises Hassan Dullo på Röda Korset i Bangladesh.

– Det finns mycket mat och förnödenheter, men ingen planering för hur den ska komma ut till alla. Nu får vissa drabbade områden för mycket, medan andra blir helt utan. Dessutom är vägarna så förstörda att det inte går att köra på dem. Det borde regeringen snabbt se till att lösa, säger Assises Hassan Dullo irriterat.

Han står mitt i en gatukorsning, som före cyklonen låg mitt i byn. Inget av de hus som fanns här finns längre. Det är bara en lerig bråthög av alltihopa.

Små skydd
Byns invånare har istället byggt små skydd genom att spänna upp allt som fanns att tillgå, klädtrasor, palmblad, jutesäckar, runt fyra pinnar som är nedstuckna i jorden. Dessa små skydd ser man kilometer efter kilometer i området Shoronkola i sydvästra Bangladesh.

I det här området har runt 25 000 familjer mist sina hem. Varje familj är stor, så det rör sig om drygt 200 000 hemlösa människor som alla har en hemsk historia att berätta.

Salea, som fram till cyklonen ensam försörjde sina tre barn på den lilla affär hon drev. Den vill hon till varje pris skydda, berättar hon med trötta ögon.

– Jag var så rädd att affären skulle skövlas om jag inte tog hand om den. Därför tog jag inte skydd när varningen kom. Jag och barnen var kvar i huset tills vi inte vågade längre. Då sprang vi runt till våra grannar, men deras hus började falla samman och blåsa bort, ett efter ett.

– Tillslut kröp vi upp på taket på vårt hem igen. Där satt vi när vattnet sköljde iväg oss. Jag och min son höll fast oss i en trädtopp. Som tur var lyckades även mina andra barn rädda sig. Men nu vet jag inte hur jag ska försörja oss, säger Salea.

Hon rör i risgrytan som puttrar över elden vid vägkanten.

Margita Boström, Shoronkola, Bangladesh
margita.bostrom@sr.se