Västerås kan få komplett närsjukhus

Västerås kan komma att få ett komplett så kallat närsjukhus. Det har aktualiserats i och med det besparingspaket som nu diskuteras inom Landstinget Västmanland. Närsjukhuset i Västerås kan behövas om det blir neddragningar i exempelvis Köping.

- Vårdplatser på ett närsjukhus är ett billigare alternativ när det gäller vård av patienter som är på väg tillbaka hem igen och som inte kräver dygnet-runt-jour med läkare, säger landstingsrådet och folkpartisten Torsten Källberg och fortsätter:

- De ligger ju nu här och där på medicinavdelningar och på lasarettet, så att säga på fel vårdnivå om man får uttrycka det på det sättet, och det är den här mer avancerade vårdnivån som vi kommer att behöva till sjukare patienter. Då måste vi skapa platser för dessa inte fullt så sjuka patienter, och det gör man i ett närsjukhus.

Västerås har redan något som kallas närsjukhus. Det ligger i Centrallasarettet och startade för ett par år sedan, efter ett beslut om att också länets största stad skulle få ett närsjukhus liknande de i Fagersta, Sala och Köping.

Närsjukhuset skulle få två vårdavdelningar men har än så länge bara en, med inriktning mot rehabilitering och äldre.

Nu utreds alltså möjligheten att avsätta ytterligare en vårdavdelning åt närsjukhuset i Västerås:

- Det är som så att man kan över huvud taget inte ens börja fundera på att lägga ner någonting i Köping eller flytta ortopedins slutenvård, dvs operationerna inom ortopedin, till Västerås utan att se till att det finns sängplatser här.

- Så det här tycker jag är ett steg i rätt riktning - vad som än händer i Köping, säger landstingrådet Torsten Källberg till P4 Västmanland.

I mitten av december kan det finnas en utredning på bordet om Västerås närsjukhus.