Explorer sjönk i Antarktis

Kryssningsfartyget Explorer med gotlänningen Bengt Wiman som kapten sjönk i Antarktis på fredagskvällen efter att ha fått ett hål i skrovet och börjat ta in vatten.

Kapten Bengt Wiman berättar för Radio Gotland att han beordrade passagerarna och större delen av besättningen att gå i livbåtarna.

Samtidigt fortsatta han tillsammans med maskinisterna att försöka hålla fartyget igång tills de fartyg i området som var på väg att undsätta dem kommit fram. Men när Explorer började ta in vatten bakänges genom toaletterna, då blev det fel på maskinen och fartyget började backa. Och då gick även kaptenen ner i en livbåt.

Det var först senare när Bengt Wiman räddats ombord på det norska fartyget Nordnorge som han började tänka på vad som hänt, och då blev han alldeles skakig.

Evakueringen av fartyget som hade 100 passagerare och 54 i besättningen gick precis som en övning, enligt Bengt Wiman. Ingen fick ens ett skrubbsår. Efter att Radio Gotland pratade med honom på fredagskvällen fördes besättning och passagerare i land i Antarktis i väntan på att flygas vidare.