Skidor: Charlotte Kalla trea i världscupen

Den svenska skidtalangen Charlotte Kalla kom trea i 10 kilometer fristil i världscupen i norska Beitostölen på lördagen. Det var hennes första pallplacering i världscupen.
 

Charlotte Kalla skidkarriär fortsätter spikrakt uppåt. I hennes första traditionella världscuplopp som senior kom den första pallplatsen. Det svenska skidlöftet var trea på fristilsmilen i Beitostölen bakom norskorna Marit Björgen och Vibeke Skofterud.

– Det här hade jag inte vågat drömma om när jag gick och lade mig igår. Det är säsongspremiär och jag visste inte riktigt vart jag stod och hur de andras sommarträning har gått, säger Kalla till Radiosporten.

Med ett sent återbud från regerande världscupmästarinnan Virpi Kuitunen var Marit Björgens seger solklar. Norskan tog sin 29:e världscupseger, dock den första i fristil, och är ute efter sin tredje världscuptitel.

Mindre än sekunden från andraplatsen
Sveriges blott 20-åriga supertalang var 21 sekunder efter och mindre än en sekund från andraplatsen.

För ett år sedan åkte Kalla som junior in i rampljuset med sin sjundeplats i världscuppremiären i Gällivare. Tredjeplatsen på lördagen var ännu ett stort steg i rätt riktning. Den trefaldiga juniorvärldsmästarinnan har direkt i säsongsupptakten visat att utvecklingskurvan går brant uppåt.

Det tog dock lite tid för Kalla att få upp podiumfarten i Beitostölens nya 5-kilometersspår. Men hennes andravarv förde henne från sjunde till tredje plats.

Vill ha mer tider att gå på
Och hade hon gått ut efter Skofterud och haft hennes tider att gå på så hade andraplatsen kanske varit hennes. Skofterud var helt utpumpad då hon med nio tiondelars marginal lyckades hålla undan för Kalla.

– Nästa gång kanske jag har mer tider att gå på. Jag kan pressa mig ytterligare lite mer när jag vet hur de andra åker och hur jag ligger till mot dem, säger Charlotte Kalla.

Damtränaren Joakim Abrahamsson var full av beundran för Charlotte Kallas insats.

– Hon är fantastiskt stark den här unga tjejen och hon har några år på sig mot de mer rutienerade damerna som är framför henne, säger Abrahamsson till Radiosporten.

Han tycker att Kalla har utvecklats på alla områden.

– Hon har blivit snabbare, starkare och framförallt har hon när det gäller uthållighet blivit än starkare. Hon bör kunna gå fortare på längre lopp än hon gjorde ifjol, säger Abrahamsson.

Tre svenskor stod över
Tre av de etablerade svenskorna hoppade över Beitostölen på grund av förkylningar. Bakom Kalla tog en annan svenska världscuppoäng. Anna Hansson tackade för uttagningen till premiärhelgen med att åka in på 24:e plats i sin världscupdebut.

Världscupdebutanten Anna Hansson tog också världscuppoäng genom att bli 24:a.

Resultat Världscupen 10 km fristil
1) Marit Björgen, Norge, 26.16,3
2) Vibeke Skofterud, do, +20,3
3) Charlotte Kalla, Sverige, +21,2
4) Valentina Sjevtjenko, Ukraina, +29,2
5) Arianna Follis, Italien, +31,6
6) Astrid Jacobsen, Norge, +35,4
7) Justyna Kowalczyk, Polen, +41,4
8) Riitta-Liisa Roponen, Finland, +48,9
9) Claudia Künzel-Nystad, Tyskland, +56,2
10) Therese Johaug, Norge, +56,7
...
24) Anna Hansson +1.40,9
37) Maria Rydqvist +2.12,3
55) Sofia Bleckur +3.03,7
62) Maria Gräfnings +3.48,3

Världscupen totalt efter 2 av 31 deltävlingar
1) Björgen 180 poäng
2) Natalia Matvejeva, Ryssland, 100 p
3) Follis 95, 4) Skofterud 80 p
...
5) Charlotte Kalla 76 p
7) Anna Dahlberg 60
16) Lina Andersson 29
31) Ida Ingemarsdotter 13
40) Hansson 7
46) Britta Norgren 4

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se