Nu ska Dragarbrunnsgatan göras om

Vid 12-tiden på lördagen gick startskottet för den stora ombyggnaden av Dragarbrunn i centrala Uppsala. Gatan, som ska bli ett nytt affärsstråk där gående, cyklister och bilister ska samsas, kommer även få en ny park vid Dragarbrunngallerian.

Under 4 år ska 800 meter gata rustas. Första etappen kommer kosta 13 miljoner kronor.

- Det kommer inte bli som en stor gata. Vid västra sidan ska det frilagda, borstade plattor, ganska ljus. För synskadade kommer det bli en gjutgjärnsledplatta som är 60 centimeter bred. Sedan kommer det bli mindre plattor där bilar och cyklister kommer röra sig, säger Jan-Olof Hasselborn, projektledare vid Uppsala kommun.

Behöver vi en affärsgata till?

- Enligt affärsinnehavare och fastighetsägare så är trycket stort efter det, säger Jan-Olof Hesselborn och får medhåll av kommunalrådet Gunnar Hedberg.

- Uppsala har ett rekordlitet centrum. Det består egentligen bara av gågatan där 80-90% av det som sker i centrum, sker. Nu breddas centrum med Dragarbrunnsgatan, vi omvandlar den successivt så man både får en större tillgänglighet, och nya affärsytor och uteserveringar, säger Gunnar Hedberg (m), kommunalråd i Uppsala kommun.

Första etappen av ombyggnaden beräknas vara klar i september nästa år.

AnnCharlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se