Spänt i Libanon efter Lahouds avgång
Sedan midnatt befinner sig Libanon i ett explosivt maktvakuum. President Emile Lahoud avgick i natt utan att parlamentet lyckats enas om en ersättare. Valet av ny president är uppskjutet till den 30 november. Under hela hösten har det funnits en oro att maktkampen i Libanon skulle spilla över till gatuvåld, men än så länge råder ett spänt lugn.
En av Beiruts morgontidningar publicerar på lördagen ett blankt foto på sin förstasida för att symbolisera det politiska vakuum libaneserna vaknade upp till i morse.
Den prosyriske presidenten Emile Lahoud promenerade ut efter en kort ceremoni vid midnatt. Han lämnade över ansvaret för landets säkerhet till armén, vilket den antisyriska regeringen under Fuad Siniora genast tillbakavisade.
Tvist om konstitutionen
Och de båda lägren fortsätter att tvista om hur Libanons konstitution ska tolkas, vem som är legitim och vad som krävs för att en ny president ska kunna utses.
Libanon har under hela hösten fasat för just denna dag och det har spekulerats i om landet skulle få två presidenter och två regeringar, eller om arméchefen Michel Suleiman skulle ombes ta över.
Men nu när landet står utan president är lugnet i huvudstaden förbluffande. Affärerna håller öppet som vanligt, och förutom en tung militär närvaro, inga dramatiska tecken på att Libanon genomgår sin värsta politiska kris sedan inbördeskriget.
Iran och Saudiarabien samarbetar
Det finns flera förklaringar till lugnet. En är att Iran och Saudiarabien, som båda stödjer varsin sida i Libanon, samarbetar för att förhindra våld.
Iran anses inte ha råd med öppna strider i Libanon, vilket heller inte USA har just nu - inför den stora fredskonferensen i Annapolis i nästa vecka.
En annan viktig faktor är Hizbollahs skräck att gå i PLO:s fotspår.
Hizbollah stat i staten
Hizbollah är idag i likhet med PLO på 1970-talet en stat i staten i Libanon som uppnått respekt för sin kamp mot Israel.
Men PLO vände sina vapen inåt och det var början på slutet för PLO i Libanon. Hizbollah vill inte gå samma öde till mötes.
Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se