Charlotte Kalla kom trea i världscupen

IFK Tärendös skidstjärna Charlotte Kalla tog på lördagen en hem en tredjeplats i 10 kilometer fristil i norska världscuptävlingarna Beitostölen.

Det här innebär att Charlotte Kallas skidkarriär fortsätter spikrakt uppåt. Tredjeplatsen på lördagen var hennes första pallplats - i hennes första traditionella världscuplopp som senior.

Norskorna Marit Björgen och Vibeke Skofterud kom före Kalla. Norges rutinerade skiddrottning var i en klass för sig när hon tog sin första världscupseger i fristil. Sveriges blott 20-åriga supertalang var 21 sekunder efter och mindre än en sekund från andraplatsen.

- På sikt hoppas jag att jag närmar mig henne, sade Charlotte Kalla om Marit Björgen.

- Jag kan knappt fatta att det är sant, sade hon om sin egen insats.

För ett år sedan åkte Kalla som junior in i rampljuset med sin sjundeplats i världscuppremiären i Gällivare. Tredjeplatsen på lördagen var ännu ett stort steg i rätt riktning. Den trefaldiga juniorvärldsmästarinnan har direkt i säsongsupptakten visat att utvecklingskurvan går brant uppåt.

Det tog dock lite tid för Kalla att få upp podiumfarten i Beitostölens nya 5-kilometersspår. Men hennes andravarv förde henne från sjunde till tredje plats.

- Ändå tyckte jag inte att jag tog det så lugnt i början. Jag försökte hitta tekniken och rätt rytm. Men när jag gick ut på andra varvet kände jag att jag hade mycket kvar att ge och körde hårt på den flacka delen.

Men med en tredjeplats i seniordebuten i världscupen höjer hon ribban inför nästa helgs världscuptävlingar i Kuusamo, där en klassisk mil väntar.

- En placering på topp tio vill jag ha, sade hon.

Fram till dess väntar klassisk träning i hemmaspåren i Tärendö.

- Pappa har preparerat spår, 2,2 kilometer. Åker man runt skolan blir det fem kilometer. Jag kan banan ganska bra, sade karriärraketen med ett stort leende.

Peter Wikström, TT/SR Norrbotten