Högre ersättning till mjölkbönder

Norrmejeriers styrelse höjer mjölkersättningen till bönderna med 25 öre per kilo mjölk. Orsaken är att rekordmånga bönder i Norr- och Västerbotten har lagt ner sin produktion vilket har inneburit att Norrmejerier inte får in tillräckligt med mjölk i förhållande till efterfrågan.

Ersättningen till bönderna höjts med 1 krona och 20 öre bara på några månader, och ligger nu på totalt 3 kronor och 55 öre per kilo mjölk. Dessutom får bönderna en retroaktiv ersättning på 10 öre per kilo mjölk för leverenerna hitills under 2007.
Den som skaffar fler kor får ett bidrag på 1500 kr per båsplats, och ekologiska producenter får en höjning på ytterligare 50 öre per kilo mjölk.
Enligt Norrmejeriers vd, Bo Rasmussen, så har priserna på deras produkter inte höjts på över 4 år, och därför har heller inte ersättningsnivåerna till bönderna kunnat höjas.
Men mjölkbönderna har länge klagat på ersättningsnivåerna, och hittills i år har 78 mjölkbönder i Norr- och Västerbotten lagt ner. Det är ett rekordstort bortfall och är troligen en effekt av låga ersättninar under lång tid.
Totalt finns det nu ungefär 500 mjölkbönder kvar i Norr- och Västerbotten och förhoppningsvis gör höjda ersättningsnivåer att bönderna fortsätter.
– Det finns en stor investeringsvilja hos bönderna i vårt område, säger Bo Rasmussen.