Tomtetävlingarna avgörs i Gällivare

Snöyran, en fest för både stora och små, hålls i Gällivare under helgen. Bland annat har Norra Skandinaviens största tältkåta har byggts upp vid foten av Dundret. De avslutande tomtetävlingarna med deltagare från sju olika länder hålls under söndagen då Årets tomte ska koras.

-Snöyran är en fest för hela familjen för att fira snön och vinterns ankomst, säger Pia Nyberg Nilsson som är en av de som arbetar med evenemanget.

Det blir underhållning, uppvisningar, julmarknad, musik, mat, mode och inte minst Tomtarnas tävling i bland annat grötätning och renrace, där vinnaren utses till årets tomte. Det är cirka 35 tomtar från sju olika länder som ska ställa upp i tävlingen som avslutas på söndag mellan klockan ett och tre på torget i Gällivare.

Gällivare-tomten leder inför avslutningen
Efter lördagens tre tomtegrenar klarats av var ställningen inför söndagens uppställning såsom följer: Tomtarnas ”wild card”, nämligen den lokala tomten från Gällivare ligger för närvarande etta, tätt följd av Luxemburg-tomten och på tredje plats ligger tomten från Australien. De två grenar som återstår under söndagen är skorstensklättring och en slags tomtesnurrande i form av ”Tomtarnas parad” där vitsen är att se hur tomtarna klarar av att snurra runt och ändå hålla huvudet ”tomte-kallt” inför sina stundande julaftonsuppdrag.

Festen som en upptakt på vintern
Snöyran ska vara upptakten på vintern, tycker Pia Nyberg Nilsson.

-Jag tycker vi behöver ett ”event” som lyser upp i vintermörkret, vi ska fira att snön kommer och att vintern är här, för det är vår längsta och bästa tid, säger hon.

Intresset från andra delar av världen för evenemanget är stort och särskilt stort för tomten.

-Tomten är attraktiv och väldigt intressant, det visas ett stort intresse från hela världen ända bortifrån Hongkong och Australien, säger hon.

Viktigt för Gällivare som ort
Pia Nyberg Nilsson tror att tillställningen har stor betydelse för Gällivare som ort.

- Vi har mycket positiv uppmärksamhet och många som säger att; äntligen händer det någonting den här tiden på året och vi har många positiva samarbetspartners, säger hon.

För två veckor sedan föll cirka en halv meter snö i Gällivare och snön är en viktig beståndsdel för arrangemanget.

-Snön är jätteviktig för Snöyran, men den behöver nödvändigtvis inte ligga på marken i meterhöga drivor, men snö är ett genomgående tema, betonar hon.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten