Räddningstjänsten fördröjdes Larmades 20 minuter försent!

Larmet gick 20 minuter innan brandkåren larmades!
Det visar sig nu at brandkåren inte fick larmet direkt utan viktiga minuter gick spillo.
Branden i höghuset på Tunnlandsgatan på Hässleholmen var sannolikt anlagd.
AB Bostäder förstärker säkerheten kring högshusen på Tunnlandsgatan.

Branden är anlagd menar Bo Molin vid Räddningstjänsten i Borås som var restvärdesledare för försäkringsbolagen på måndagsförmiddagen.

Höghuset på Hässlehomen började brinna på söndagskvällen vid 21-tiden. Hela huset fick utrymmas. Hela vindsvåningen stod i lågor stod då i lågor.

- Jag känner för att flytta här ifrån, säger Hanna Scheynius en av hyresgästerna efter att hon evakuerats.

Räddningstjänsten inriktade sig först på att få ut alla personer ur höghuset. Ingen person kom dock till skada.

- Folk var jätteoroliga, många grät, säger Rebwar Omar hyresgäst.

Kommunen upprättade ett kriscenter på äldreboendet Kaprifolen på Hässleholmen. Där fick också hyresgästerna vara under kvällen och natten.

Peter Delvér, insatsledare uppgav att man inte visste hur branden startat. Men Bo Molin vid räddningstjänsten som gjorde en inspektion på morgonen som restvärdesledare för Försäkringsbolagen är övertygad. Branden var anlagd. Flera andra hyresgäster var också övertygade om att branden var anlagd.

Hon vill flytta

- Det är alldeles för mycket problem. Folk kissar i trappuppgången och slår sönder dörrar. Att tända på hus är ett steg värre. Det känns som om någon har varit uppe och tänt på, säger Hanna Scheynius, hyresgäst som funderar på att flytta från området.

Den här problematiken får stöd av bovärldschefen Kaj Jacobsson. Han ser at det finns en större grad av problematik för de boende på Hässleholmen.

- De boende känner inte varandra och det här är ett samhällsproblem, inte ett problem för Hässleholmen specifikt. Det här vet politikerna om och det handlar hur mycket man är beredd att satsa på utsatta människor, säger Kaj Jacobsson.

Vinden totalförstörd

Hela vinden totalförstörde vid branden och de översta våningarna har fått vatten- och rökskador.
Sedan brand släckts kunde omkring hälften av de boende återvända till sina lägenheter under natten.
Räddningstjänsten har haft två man som bevakat platsen under natten.
En teknisk undersökning av brandplasten påbörjades under förmiddagen.

Larmet försenades 20 minuter!

Det har också kommit fram uppgifter att räddningstjänsten blev sent larmade på grund av att larmet inte gick direkt till brandkåren.

Inte mindre än 20 minuter efter att det interna larmet hade gått fick Räddningstjänsten larmat. Då hade de kanske allra viktigaste minuterna försvunnit utan att branden kunde börja bekämpas.

Det här är sannolikt en kostnadsfråga för AB Bostäder men Bo Molin vid Räddningstjänsten tror att det kan bli en diskussion hur brandlarmen ska förmedlas i framtiden.

Den tekniska undersökningen under eftermiddagen gav inga ledtrådar till varför höghuset började brinna.

Vinden är så förstörd av branden att någon brandorsak inte kunde hittas , säger Lars Erik Elf vid kriminalpolisen i Borås.

Avspärrningarna har hävts på eftermiddagen.

Eftersom branden misstänks vara anlagd så har ett vaktbolag extra kontroll på området för att trygga hyresgästernas säkerhet.

Sent under måndagseftermiddagen så visar det sig att fyra lägenheter på sjunde våningen på det brandhärjade höghuset är obeboliga. De drabbade hyresgästerna bor antingen hos bekanta eller på hotell.

Fler kan komma att tvingas flytta när renoveringar av vattenskadade lägenheter inleds nästa vecka.

Lågor på nytt under eftermiddagen

Under dagen har en saneringsfirma arbetat med att röja upp på taket och vinden. Man har hela dagen haft problem med att det ibland har uppstått sk sticklågor som gjort att man också fått arbeta med att släcka dessa.

Sent i eftermiddag ringde man till räddningstjänsten i Borås för att få hjälp att vattenbejuta vissa områden så problemet med antändning försvann. Någon fara för att elden på nytt ska ta sig är det dock inte eftersom det finns personal som hela tiden bevakar den brandhärjade delen.