Konflikt om ny grundlag i Bolivia

Bolivias president Evo Morales beklagade på söndagen de tre dödsfall som blev resultatet av sammandrabbningarna mellan demonstranter och polis staden Sucre de senaste dagarna. Men många är rädda för att det bara rör sig om ett förspel till än värre sammandrabbningar.

Evo Morales hävdar att demonstranterna i Sucre var manipulerade och kanske betalda, att protesterna ingick i oligarkins strävan att till varje pris sabotera hans regering.

– De står inte ut med att det är en indian som är Bolivias president, sa han.

Och det är säkert så att många inom Bolivias traditionella maktelit ser ner på Evo Morales.

Men bland demonstranterna i Sucre fanns också indianer, bönder och arbetare, alltså vanligt folk.

Det var ingen enkel motsättning mellan folket och oligarkin. Demonstrationerna i Sucre handlade snarare om hur demokratin bör fungera.

Och regeringens beslut att, på en militäranläggning, skyddade av militär och polis, trumfa igenom en ny grundlag med enbart deltagande av regeringstrogna delegater från den konstituerande församlingen, det komplicerade och fördjupade motsättningarna än mer.

Nu finns det inte längre något att förhandla om, bara att slåss om. Och eftersom förslaget om ny grundlag ska ut på folkomröstning, så kommer det inte att saknas tillfällen att slåss.

– En historisk seger, sa Evo Morales när grundlagen antogs av den ofullständiga konstituerande församlingen. Andra, däremot, talar om en historisk tragedi.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se