Få fastnar i vägkameror

Tre fjärdedelar av dem som fotograferats av vägkameror i år har sluppit undan böter, det visar siffror från polisen.

En fjärdedel av dem som fotograferats av vägkameror i länet hittills i år har fått böta. Det visar siffror från polisen.

– Vi är väldigt beroende av vädret, om det snöar eller regnar kraftigt blir kvalitén på bilden för dålig, säger Anders Drugge, sektionschef på ATK-sektionen (Automatisk Trafik Kontroll) i Kiruna som är den enhet inom polisen som ansvarar för kamerorna.

Inte heller den som kör motorcykel kan du inte åka fast för fortkörning på en sträcka som övervakas av en vägkamera.

– På en motorcykel sitter registreringsnumret bak och föraren har hjälm, säger Anders Drugge.

Dessutom är det under sommaren många turister med utlandsregistrerat fordon som klarar sig utan att få en bot.

Mellan första januari och sista oktober i år togs 3956 fotografier på fartsyndare på de tre sträckor i länet där kameror finns, på väg 27 mellan Ingelstad och Växjö, väg 25 mellan Alvesta och Växjö och på väg 23 mellan Eneryda och Växjö. Men bara 1039 av dem, alltså ungefär en fjärdedel har tvingats betala böter för sin fortkörning.

Det här innebär att staten går miste om flera miljoner kronor bara i Kronobergs län. De dryga tusen bötfällda i länet har tillsammans betalat 2 miljoner kronor, en summa som alltså skulle kunna ha varit flera gånger större. Men pengarna är inte så viktiga när det gäller hastighetskamerorna, säger Anders Drugge.

– Syftet är ju att få ner hastigheterna och minska antalet skadade och dödade i trafiken, säger han.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se