Grundskolechef vägrar skriva på

Grundskolechefen i Uppsala kommun, Per Pettersson, vägrar att skriva på avtalet för grundskoleverksamheten för 2008. Orsaken är ett effektiviseringskrav på 20 miljoner.

- Det handlar om 40 miljoner, 20 av dem är på grund av elevminskningen inför hösten 2008 och det tycker vi är helt okej. Men de övriga 20 miljonerna, som kan ställas i effektiviseringskrav, där känner vi att det blir ganska stora åtgärder.

De 20 miljonerna i effektiviseringskrav kan komma att påverka antalet lärare. Det tycker Per Pettersson skulle vara mycket olyckligt, eftersom grundskoleeleverna i Uppsala just i år lyckats nå upp till de förväntade målen i samtliga ämnen. Per Pettersson vill nu ha en bred politisk diskussion över vilka kvalitetsmål man har i grundskolan. Han tänker inte skriva på förrän avtalet diskuterats ännu en gång.

Cecilia Forss som är moderat kommunalråd och ordförande i barn-och ungdomsnämnden är mycket förvånad över att grundskolechefen vägrar skriva på avtalet. Hon trodde att de hade sett till att skolan får de pengar som de behöver.

- Det är jättetråkigt om Per Pettersson inte tycker att han klarar av att leda skolan nu, vi får väl diskutera vidare. Jag vet inte om han hade tänkt att göra det här för gott, att inte skriva under, för då får ju naturligtvis nämndeordförande göra det istället.

Cecilia Forss skulle i så fall se det som ett nederlag för skolchefen. I veckan kommer uppdragssidan och verksamhetssidan att träffas igen för att diskutera vidare.

Monika Titor
monika.titor@sr.se