Ovanligt många anmälningar om våld

Under höstterminen har det varit ovanligt många anmälningar om våldsbrott och andra brott på skolor i Uppsala. På Tunabergsskolan hade man för några veckor sedan ett uppmärksammat fall av misshandel.

Emily Tannfors som går i nian på Tunabergsskolan, säger att det här var ett extremfall.

- På själva misshandeln reagear man väldigt starkt, eftersom det är rätt allvarliga saker som har hänt. Annars är det här en väldigt lugn skola.

Läraren Charlotte Collini blev både förvånad och chockad när hon fick höra om misshandeln.

- Det kändes overkligt.

Tunabergsskolans biträdande rektor, Bengt Larsson, tycker att det är bekymmersamt att den här typen av våld tycks ha ökat.

- Just den här händelsen var ju en ganska grov misshandel.

Enligt Roger Käck som är förundersökningsledare vid ungdomspolisen i Uppsala har anmälningar om just våld på skolor ökat.

- Vi har märkt att det har ökat sen skolstarten, det är skillnad mot tidigare år. Vi har fått fyra till fem anmälningar per vecka.

Socialtjänsten intygar att de också känner att antal brott överhuvudtaget har ökat under hösten och många av dem är just misshandel. I oktober hade man 120 anmälningar om brott, vilket är ungefär dubbelt så många som en vanlig månad.

Roger Käck vid ungdomspolisen har ingen teori om vad ökningen kan bero på.

- Nej, vi är själva fundersamma. Utredningarna får visa orsaken till varför det är så lätt att ta till våldet.

Men på frågan om det kan det vara så att skolorna har en större benägenhet att anmäla brott, svarar Roger Käck ja. Polisen har nämligen träffat skolrepresentanter under hösten för att informera om vilka brott som ska anmälas.

Märta Hulth
marta.hulth@sr.se